torstai 27. tammikuuta 2011

tavallisena talvisena torstaina

Aurinko on muutamana päivänä näyttäytynyt pitkästä aikaa täälläkin. Päivä on selkeästi pidempi kuin tammikuun alussa. Olin tänään kävelyllä. Näin ruman talon ja sen sekaisen pihapiirin sekä kauniin vanhan talon, joka näytti olevan autiona.

Mielessä on pyörinyt kaksi hauskaa satakuntalaista sanaa, nöösi ja kölvi. Nöösi tarkoittaa pikkupoikaa ja kölvi ehkä noin murrosikäisestä vanhempaa poikaa. Minun lapsuudenkodissani ei käytetty noita sanoja, koska kumpikaan vanhemmistani ei ole satakuntalainen. Peräläinen sen sijaan puhuu mainiota paikkakuntalaista murretta.

2 kommenttia:

  1. Nöösiä meilläkin käytettiin, vaikka olenkin pohjois-pohjanmaalta ja äidin puolelta karjalainen. Tyttöjä isäni sanoi kolmella nimellä riippuen tyttösen olemuksesta ja luonteesta. Nimet olivat hepsankeikka, tärppästikkeli ja huithapeli. Vieläkin muistan ketä hän milläkin nimellä puhutteli ja nimet sopivat vieläkin, vaikka aikaa on mennyt kohta puoli vuosisataa.
    Tuo sinun aiempi vessannuppi-juttu oli mainio, löysin samaisen koristeen myös meidän vessasta. Mies nauroi taas naisten typeryyttä ja tuhlaavaisuutta, ei kuulemma voinut ymmärtää etten tiennyt mokomaa.

    VastaaPoista
  2. En muista miten tytöistä puhuttiin, kaikki mainitsemasi sanat ovat tuttuja.

    Onneksi en ole yksin typerä. :D

    VastaaPoista