Kun raotin aamulla peittoa, tuntui kylmältä. Mittari oli sisällä +16°, ulkona -25°. Ei mikään ihme, että oli viileää. Meni kahteen saakka ennen kuin väsymys ja tokkura päästäni kaikkosi. Ihmettelen oloani. Kyllä ihmisen pitäisi kymmentuntisten unien jälkeen olla pirteä, mutta en muista koska olisin herännyt pirteänä. Yölääkevähennys on menossa.
Luin netistä kaiken mahdollisen kilpirauhasen toiminnasta. Minulla todettiin vajaatoiminta kuusi vuotta sitten. Yhtäkkiä viime syksynä lääkettä olikin liikaa. Onko tämä nyt liikatoimintaa vai mitä? Mistään en löytänyt tekstiä, mikä sopisi mun tilanteeseeni. Jos tämä on tuttua jollekin lukijalleni, kertoisitko omista kokemuksistani. Ilmeisesti tämä tilanne osaltaan myös väsyttää. Joka tapauksessa arvojen tasaantuminen vie aikaa.
Tänään tulee teemalta dokumenttielokuva pölynimurikauppiaista. Juuri kuluneella viikolla puhuimme Peräläisen kanssa aiheesta ja hän viittasi kyseiseen ohjelmaan.
Muutama vuosi sitten kilpirauhastulehdus aiheutti ensin liikatoimintaa, sitten kun sen hoito meni pieleen (eli liian lyhyt kuuri, uusi pahempana), vajaatoimintaa ja lakkasi lopulta toimimasta kokonaan.
VastaaPoistaLääkityksen kanssa meni pari vuotta ennenkuin löytyi tasapaino - sitä voi säätää oman tuntuman mukaan.
Näin lääkärin neuvoi, en ensin uskonut mutta kokeillen olen todennut että joskus, varsinkin kovemman kuntoilun jälkeen, kannattaa vähän pienentää annosta.
Eli liikatoiminnassa jatkuvasti kuuma, ei nukuttanut eikä väsyttänyt mutta vessassa sai rampata jatkuvasti.
Rytmihäiriöitä, mutta lääkärin mukaan ne saattoivat johtua myös tulehduksesta.
Hiuksia lähti mahdottomasti.
Vajaatoiminnassa ensimmäisenä kesänä täytyi helteilläkin olla takki päällä, ja paleli silti, varsinkin syömisen jälkeen.
Väsytti ja muutenkin vetämätön olo.
Tosiaan pari vuotta meni ennenkuin kunto oli ennallaan, mutta lohduttauduin ajatuksella että lääkitys on halpa eikä kyseessä kuitenkaan ole kovin paha sairaus.
Kilpirauhasliiton sivuilta löysin hyvin tietoa, olisikohan teilläpäin ryhmiä tai muita tilaisuuksia?
Täällä liitto järjestää pari kertaa vuodessa luentoja aiheesta.
Niin ja hassua kyllä, voin paremmin nyt yötyössä.
Kilpirauhashormonin pitoisuushan on matalimmillaan aamuisin ennen lääkkeen ottoa, joten saa rauhassa "palautua" nukkuessani.
Onkohan sinulla unikatkoksia? Jos on, niin happivajeen vuoksi et tunne olevasi levännyt pitkänkään yön jälkeen. Uniapnea voi olla myös keskushermostosta johtuvaa eikä aina lihavuudesta ja kurkun rakenteesta johtuvaa. CPAP-laite parantaa ratkaisevasti hapen saantia ja unen laatua.
VastaaPoistaHeips! Oliko sun olo syksyllä parempi? Vähennettiinkö lääkitystä?
VastaaPoistaMinä sain kilpparilääkkeet joskus 9 vuotta sitten, vaikka arvoni olivat viitearvojen sisällä. Olo parani heti. Vointi kuitenkin huononi pikku hiljaa, eikä lääkitystä nostettu koska arvot olivat lääkärin mielestä hyvät. Silloin ajattelin että hitto, mistäs ne muut tietää mitkä arvot JUURI MINULLE on hyvät! Ne kun kuulemma on yksilölliset. No, nostin sitten itse annostusta vähitellen, kunnes vointini tuli hyväksi. Viitearvojen mukaan olisin liikatoiminnalla. Nyt en ole moneen vuoteen käynyt verikokeessa, joten en tiedä mitkä ne nyt ovat.
En tiedä oliko tästä sulle mitään apua.
Hyviä vointeja! T. Tupu
Masennus, väsymys, hiustenlähtö, ihon kuivuminen, palelu, hikoilu, itkuherkkyys, kiukkuisuus... Kaikki voi johtua kilpirauhasesta. Jotkut liittyy liikatoimintaan ja jotkut vajaatoimintaan, mutta ainakin mulla menevät myös ristiin.
VastaaPoistaKerran olen käynyt ihan erikoislääkärillä, joka kilpirauhastapauksessa on nimeltään endogrinologi (kirjoitetaanko se noin?) Kallis oli, mutta selvensi montaa asiaa, kannatti siis.
Mulle on ihan (yleis)lääkäri määrännyt puolikkaan pillerin muutoksia... Musta olis tärkee että olis se "omalääkäri", sama heppu joka kerta, vuodesta toiseen, joka seuraisi tilannetta ja ottaisi kollegoilta selvää, jos ei itse tiedä. Niin että potilas tuntisi olevansa turvassa ja saavansa olla huoletta tietämätön. Toiveajattelua.
Voimia sulle.
Kilpirauhanen vaikuttaa suurinpiirtein kaikkeen,joten arvoja kannattaa seurata useammin kuin suositusten mukaan kerran vuodessa. Vajaatoiminta mm. väsyttää, masentaa,paleltaa ja laittaa kaikki elintoiminnot hidastusvaihteelle. Usein oireita hoidetaan masennuksena kun ei hoksata tehdä yhtä yksinkertaista verikoetta.
VastaaPoistaitse olen kymmenkunta vuotta tasapainoillut sekä yli- että alitoiminnan kanssa. Lopulta kilpirauhanen "tuhottiin" radioaktiivisella lääkkeellä minkä jälkeen on syötävä tyroksiinia loppuikänsä. Viiime vuodet arvot ovat olleet ok, mutta jaksamisen suhteen en ole koskaan palannut sairastumista edeltävälle tasolle - tosin tuohon toki saattaa vaikuttaa miljoona eri asiaa kuten esim. ikääntyminen.
Netissä oli aikoinaan ja luultavasti on edelleen potilasyhdistyksen sivut ja keskustelupalsta, tähän hätään en vain muista osotetta.
Hyvä sisätautilääkäri tietysti olisi kultaakin kalliimpi, sellainen joka ottaa huomioon ihmisen kokonaisuutena.
Tupu. Syksyllä oli pahempi olo, kun TSH3 oli jotain 0,027 muistaakseni.
VastaaPoistaPäivi. Liityin just kilpirauhasyhdistykseen. Ajattelin hakea toukokuun kuntoutukseen, että saisin tietoa.
Porissa asuessani tämä vaiva oli todella hyvässä hoidossa, lääkäri paneutui asiaan ja kävin aika usein labrassa. Täällä toi eläkevaarilääkäri ei tunnu tietävän tästä hoidosta yhtään mitään. Juuri tällä hetkellä mulla ei ole rahaa mennä millekään erikoislääkärille.
Otan nyt lääkettä 11/4 0,1 mg tablettia. Lääkäri soittaa torstaina ja kertoo, miten hänen mielestään mun pitää syödä lääkettä. Tod.näk. syö nyt niin tai näin. Ottaa jo etukäteen pattiin puhua sen kääkän kanssa.