sunnuntai 28. marraskuuta 2010

saunomisesta

En malta olla hehkuttamatta vielä saunaa. Olen aina tykännyt saunomisesta, mutta vasta täällä minulla on kunnon sauna. Puukiuasta ei voita mikään, niin se vaan on. Minusta on mielenkiintoista, miten tuollainen tila lämpiää parissa tunnissa -12 asteesta sataan asteeseen. Raoista tulee kylmää ilmaa sisälle ja lattian rajassa on viileää, mutta se ei haittaa. Ilma pysyy raikkaana ja lämpötilaero tuo sopivasti kosteutta. Eilen otin parit kovat löylyt ja menin seisoskelemaan alasti lumisateeseen. Kauempana näkyivät kylän valot. Omassa pihassa lyhdyt. Kuulin kuinka hiutaleet putosivat maahan.  Mikä kokemus!

Sauna on minulle meditatiivinen paikka. Siellä olen tietoisesti täysin läsnä omassa kehossani. Keskityn nauttimiseen. Minä tupsuttelen saunoessa kaikenlaista ihanaa iholle. Pesen itseni hyväntuoksuisella saippualla, teen kasvoille naamion, joskus sivelen itseni hunajalla, joskus kuorintavoiteella ja annan hoitojen vaikuttaa. Suosikkini on muuten Body Shophin Moringa-kuorintavoide, koska sen voi antaa olla iholla löylyssä ja siitä jää ihanan pehmeä ja hyvän tuoksuinen iho, jota ei tarvitse rasvata.

Saunomiseen kuuluu minulla ehdottomasti oluen juonti. Sähkösauna-aikaan join muutaman oluen saunan jälkeen. Nyt juon ensimmäisen jo saunoessa, koska käytän siihen ainakin kaksi kertaa enemmän aikaa kuin ennen. Sähkösaunassa otin parit kunnon löylyt ja sitten pois. Täällä saunan lämmittäminen on sen verran työlästä, että siellä pitää myös olla kunnolla, eikä vain käydä. Saunoessa tulee jano ja mikä sen parempaa saunajuomaa kuin kylmä olut.

2 kommenttia:

 1. Me ollaan myös saunojia! Opin sen jo lapsuudenkodissani ja omani oppivat samoille tavoille. Vuosi sitten saimme ekan oman kerrostalosaunan, siihen asti on saunottu taloyhtiön saunassa 2-3krt viikossa. Isovanhempien ja vuokramökkien saunoissa ollaan päästy puusaunaan, ja se se vasta on juhlaa! Ihan eri asia kuin sähkösauna. Ja ne rituaali, puun kantamiset ja vesipata ja kiukaan lämmitys... Saunan jälkeen pakkasessa höyryäminen, savun haju, hiljaisuus ja hämärä, kevätjäiden pauke... Siihen minä pyrin elämässäni, rauhaan, hiljaisuuteen ja saunaan :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa todella nautinnolliselta!
  Itselläni on pieni sauna, sähkökiukaalla varustettu.
  Nyt saunominen saanut jäädä, kun selkä ei sitä kestä. Harmi.
  -SatuSanna

  VastaaPoista