lauantai 20. marraskuuta 2010

lämpötiloja

Huushollissani oli aamulla 14 astetta lämmintä. Oli pakko laittaa vaatteet heti päälle ja tyhjentää uunin tuhkaluukku, jotta pääsin lämmittämään. T.H. Peräläinen on ehdotellut erinäisiä kertoja pattereiden päälle laittamista. Tänään annoin periksi, laitoin tosin ne sen verran pienelle, että ne menevät päälle ehkä noin 18 asteessa. Koirallakin oli aamupisun jälkeen niin kylmä, että se kerjäsi täristen syliin. Hyvä että täällä ei asu muita kuin minä - ei ole kylmän valittajia. Odotan joulumyyntien alkamista, koska ainakin viime vuonna eräässä marketissa oli huopatossuhuovasta tehtyjä lipokkaita. Haluan sellaiset.

Tuhkien tyhjentäminen heti alkuun aamulla oli tarpeen siksi, että siivosin tänään. Kaikki irtoavat tekstiilit alakerrasta olivat ulkona tuulettumassa. Pesin lattiat ja pyyhin pölyt. Leevien musiikki auttoi työn teossa. Huomaan että puulämmitys tuottaa pölyä ja roskaa sisälle. Eikä tuo koirakaan ihan viaton ole.

Täällä elämisessä ilahduttaa mm. se, että aika ajoin on kaikenlaista ensimmäistä kertaa. Tänään lämmitin saunan ensimmäistä kertaa pakkasella ja lumen ollessa maassa.  Veden ja puiden kantamiseen ja varsinaiseen lämmitykseen menee muutamia tunteja. Aivan toisenlaista kuin kääntää nappulasta kiuas päälle. (Rehellisyyden nimissä on sanottava, että välillä kaipaan sitäkin.) Miten ihana olikaan tänään sujahtaa kylmästä lämpimään saunaan. Välillä seisoskelin saunan terassilla jäähdyttelemässä, katselin pihalyhtyjä ja ihmettelin valkeutta.

4 kommenttia:

  1. Nykyään minulla pyrkii aina hyväntuulinen hymy pintaan, kun käyn täällä blogissasi. Rakkauven lämpököhän se mahtaa pitää varpaasikin niin lämpiminä, että kestät noin kylmiä sisälämpötiloja ;-D

    Mikä onni, että kroppasi on ilmeisesti vielä jotakuinkin terve. Kunpa saisitkin nauttia tuollaisesta elämästä pitkään, pitkään..:)

    VastaaPoista
  2. Meillä on ollut kylmimmillään ehkä 16-17 astetta, mutta meillä onkin patterit pienellä koko ajan. Uunilla paljon kuitenkin lämmitetään, jos kotona ollaan.

    VastaaPoista
  3. Eikös ole upeaa se hiljaisuus jota vielä maalta löytyy. Mökillä ollessani saunoessani pienen pakkasen vallitessa juuri hiljaisuudesta nautin eniten.

    VastaaPoista
  4. Kroppa on terve, ei mitään kremppoja, onneksi. Ja toivon että terveyttä riittää vanhaksi.

    Täällä ei aina ole hiljaista, ei edes eilen saunajäähdyttelyssä, kun "iso" tie menee läheltä.

    VastaaPoista