torstai 16. joulukuuta 2010

rajallisuudesta

Seinät kaatuu päälle. Soittelin erinäisille ihmisille ja tarjosin itseäni kylään. Kaikilla oli jotain menoa. Toisaalta autossa ei ole riittävästi bensaa ajella Poriin. Maanantaina saan rahaa ja elämä helpottuu pikkasen.

Luin päivän lehdestä suomalaisten entistä voimakkaammasta jakaantumisesta kahtia, 70%:lla kansalaisista menee kohtuullisen tai erittäin hyvin, 30%:lla surkeasti.  Olen aina ihmetellyt, mikä on köyhyyden euromääräinen raja. Yleensä vain selitetään kapulakielellä, että 60% mediaanitulon alapuolella tienaavat ovat köyhiä. Siis mitä? Vuonna 2008 köyhä oli se, jolla oli kuukaudessa käytettävissä alle 1100 €.  Jos taloudessa oli kaksi aikuista, lisättiin 500 € ja lapsesta tuli 300 €. Tämän mukaan vuonna 2008 olin köyhä. Tämän vuoden alussa valtio teki  jalomielisesti nuorena eläkkeelle joutuneille kertakorotuksen eläkkeisiin, niinpä minun tuloni nousivat juuri köyhyysrajan yläpuolelle. Kiinnostaisi tietää, mikä tämän vuoden tai ensi vuoden köyhyyden euromääräinen raja on? Minä olen kuitenkin hyväosainen köyhä, jos ajattelee niitä, jotka elävät pelkällä kansaneläkkeellä tai perus- tai vähimmäistoimeentulolla.

Samaisen lehden pääkirjoituksessa muistutettiin, että elämänlaatu ei ole kiinni tulotasosta. Ottaa päähän tuollaiset kirjoitukset. Hyvä- tai keskituloisen on niin kiva kirjoittaa elämänlaadusta. Joskus menee päiviä, kun murehdin, miten saan sumplittua rahat niin, että ne riittävät elämiseen. Myönnän että välillä tulee ostettua turhia asioita, mutta parempituloinen voi ostaa turhuuksia ilman, että se vaikuttaa talouteen kovinkaan paljon. Välttämättä tarvitsemani puukuorma sotki raha-asiani täydellisesti. Ei minulla ole varaa säästää isoihin hankintohin, aina on laskuja ja menoja, joihin kuukauden eläke menee. Tällä hetkellä toivon, että 15 vuotta vanha pesukoneeni ei hajoa. Se että joutuu murehtimaan perusasioista, vaikuttaa ihmisen mielenterveyteen ja sitä kautta elämänlaatuun.

Toisaalta on myös niin, että elämänlaatu ja onni ei ole kiinni rahasta. Pellon pientareella -blogissa on mainio kertomus samasta aiheesta. Minä olen onnellinen tänään tässä elämäntilanteessa täällä. On kaunis koti, puita liiterissä, ruokaa, oma piha ja rakkaita ihmisiä. Ennen kaikkea iloitsen päivittäin siitä, että minulla on aikaa. Jos olisin työelämässä, minulla olisi jatkuva kiire, olisin väsynyt ja kiukkuinen. Nyt voin käyttää tunnin tämän kaiken kirjoittamiseen ja silti kaikki jatkuu entiseen, rauhalliseen tahtiin. Seinätkin ovat entisellään.

4 kommenttia:

  1. Hyvää pohdintaa. Itsekin mietin tuota aina välillä, kun rahat oikeasti ovat nyt lopussa ja jostain sitä pitäisi saada, jotta ylipäätään pysyy hengissä. Ja kuitenkaan en vaihtaisi enää takaisin entiseen, hyväpalkkaiseen ylikuormittavaan stressaavaan elämään! Olen näin paljon onnellisempi. Mutta kyllähän se riittävän tulotason tuoma (materiaalisen) turvallisuuden tunne puuttuu ja vaikuttaa sekin johonkin, joskus stressaa ja ahdistaa iltaisin kun menee nukkumaan. Valintoja valintoja.

    VastaaPoista
  2. Elämänlaatu ei tosiaan ole tulotasosta kiinni, ainakaan silloin kun vaihtoehtoja ja valinnanvaraa on.
    Mutta kyllä pienillä eläkkeillä ja tuloilla sinnitteleviltä on laatu kaukana jatkuvasti nousevien hintojen myötä.
    Sen verran tiukkaa on itsellänikin aikanaan ollut että muistan hyvin kuinka vaikeaa on nauttia mistään rahahuolten painaessa.
    Taitavat politikot vain puolustella itselleen päätöksiään tukien leikkauksista tuolla puheella elämänlaadusta.

    VastaaPoista
  3. Hyvin kirjoitit tärkeästä asiasta.
    Pakkolomalla..eläkkeellä...ei ole hääppöiset tulot meilläkään..miten sitä ennen rahat riittivät huomattavasti paremmin...elämäntyyli meillä ei ole muuttunut...
    Mukavaa viikonloppua kuitenkin..nautitaan lämmöstä sisällä ja lumisesta talvesta.
    Krisse

    VastaaPoista
  4. Kauhistuttaa poliitikkojen puheet siitä, että kuluttamista pitää verottaa rankemmin. Toivottavasti ruuan hinta ei nouse.

    Tänään luin lehdestä, että joku sotalaiva menee harjoittelemaan Persian lahdelle ja tuo retki matka 11 milj. euroa. Kyllä tässä maassa rahaa on, mutta terve äly tuntuu puuttuvan.

    VastaaPoista