torstai 1. syyskuuta 2011

hella

Käsittelin eilen lieden grafiittipastalla. Tuli ostettua sitä viime vuonna uunin suuluukkujen mustaamiseen. Kuinka ollakaan homma jäi tekemättä ja nyt vanhat luukut ovat ulkorakennuksessa. Aamulla oli aika vilakkaa, joten menin innoissani keittiöön, jossa kuivat puut odottivat. Hellassa oli nokisutarin jäljiltä valmiina lehti, päälle vaan pari kalikkaa ja tulta kehiin. Hetken päästä hellan päältä alkoi tunkea savua, sitä tuli ja tuli. Tarkistin pariin kertaan, että pelli on varmasti auki. Avasin ikkunat ja oven, palovaroitinkin huusi ja oli pakko ottaa siitä patteri irti. Lopulta otin kytevät kalikat pois hellasta ja vein ne ulos. Poltin hormissa paperia ja pellin välistä alkoi tunkea savua sisään. Vielä oli pakko koittaa, josko hella jo vetäisi ja laitoin sinne hiukan paperia palamaan. Eipä vetänyt. Savu sai erävoiton tällä kertaa.

Poltin uunissa pesällisen, ei mitään savuttamisaongelmia. Kokeilin hellan kanssa uudelleen, kun piippu oli lämmin. Ei perkule. Taas lykkäsi hella kaikki savut sisälle. Soitin uunin asentajalle varmistaakseni, että hormissa ei ole mitään ylimääräistä. Ei ole. Taitaa olla vika matalapaineessa, joten jään odottamaan korkeapainetta ja tuulista säätä.

7 kommenttia:

  1. Hmm.. ja sitten, kun noin käy lyhyen ajan sisällä tarpeeksi monta kertaa, kaikki tekstiilit (esim. verhot) huushollissa alkavat haista kitkerälle savulle. Tuota "romantiikkaa" en enää elämääni kaipaa.

    No, höh, tämä kommentti kuulostaa nyt kovin itsekeskeiseltä ja epäempaattiselta, joten lisättäköön, että toivottavasti lämpiää leppoisammin ja hajuttomammin ensi kerralla :)

    VastaaPoista
  2. Kokemukseni mukaan hormissa pitää polttaa niin kauan esim. sanomalehtiä, että hella rupeaa vetämään ja jatkaa sitten hellassa polttamisella. Se selättää matalapaineetkin. Hyvä pitää samalla ikkunaa auki, kunnes rupeaa vetämään. Tämä on näitä syksyn starttiongelmia.

    VastaaPoista
  3. Millan. Ikävä haju on huushollissa enkä ollenkaan pidä siitä, että mun ominaishajuni on savun haju.

    Sirkka. Koitin tuotakin konstia, mutta en varmaankaan oikeassa vaiheessa. Tyydyn odottamaan korkeapainetta.

    VastaaPoista
  4. Ovatko hellan levyt oikein päin? Niissähän on alla sellaiset liekkejä ja savua ohjaavat uritukset.. vai miksi niitä sanoisi. Meillä nuohoojan pirulainen jättää ne aina väärään asentoon, eikä taatusti vedä!
    -Pöö-

    VastaaPoista
  5. Onko sun hellassa sellanen vipu, joka vaihtaa ilmankierron uunin ja hellan välillä? Mulla on ja se vaikuttaa vetoon, eli jos on niin käännä sitä kokeeks. Hellanpesän alapuolella "tuhkaluukussa" paperin polttaminen auttaa meillä, ja kaikki ikkunat ja ovet auki että saa hyvän vedon. Ei matalapaine voi ainoa syy olla ettei se vedä.

    t. Esteri

    VastaaPoista
  6. Monenlaista olen kokeillut eikä pelitä. Seuraavaksi aion puhaltaa hormiin lämmintä ilmaa, kunhan haen puhaltimeni kaveriltani.

    VastaaPoista
  7. Mie poltan aina ennen muuta toimintaa hormiluukussa pari kolme paikallislehden aukeamaa ja pidän niitä myttyjä muutoinkin siinä hollilla sitä varten jos alkaa savuttamaan kesken kaiken. Ei ole alkanut tosin. Joskus tosiaan uunin uritukset voi olla väärässä asennossa ja liekit ohjautuu ulos.

    VastaaPoista